KKTC AVCILIK
FEDERASYONU

Reklam

760 x 90

AMAÇ DOĞADAKİ KEKLİKLERİ KORUMAK

KKTC Avcılık Federasyonu, 2011 yılı Kınalı Keklik üretim hedefleri çerçevesinde adaptasyon çalışması ile doğaya bırakılan kekliklerin ardından 2011 yılı üretim hedefleri için gerekli olan damızlık kekliklerin ayrılması sonrası Dikmen Üretim Tesislerinde kalan yaklaşık dokuz bin keklik doğaya bırakılmaya başlandı.

 

Av haritasında yer alan 19, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 27, 28, 34, 35, 36, 37, 38, 41, 42, 43, 44, 45, 49, 50, 51, 53, 54 ve 55 nolu bölgelerde örtü olan yerlere keklikler bırakılacak. 11 Aralık 2011 tarihinde başlayan ve 18, 25, 31 Aralık 2011 tarihlerinde devam edilecek bırakma işleminde toplamda dokuz bin keklik doğaya salınacak.

 

Amaç Doğadaki Damızlık Keklikleri Korumak

Yıl içerisinde, yani av sezonundan önce doğaya adapte olması için binlerce keklik bırakılmasındaki     amacımız doğadaki kınalı keklik popülasyonunda artış sağlamaktır. Bu niyetle keklikler Büyük Av sezonundan aylar önce uçurtma kümeslerinde kanatları güçlendikten ve gerekli sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra Federasyon’a bağlı ekipler tarafından doğaya kontrollü bir şekilde bırakılmaktadır.

 

Av sezonu içerisinde doğaya keklik bırakılmasındaki amaç ise, doğada kalan damızlık kekliklerin korunmasıdır. İçerisinde bulunduğumuz bu dönemde doğada kalan damızlık kekliklerin korunması amacıyla geçen hafta sonundan başlayarak doğaya keklik salmaktayız. İşte tam bu aşamada bazı kesimler tarafından haksız ve acımasız açıklama ve yayınlar neticesinde binlerce avcımız zan altında bırakılmaktadır. Yapılan açıklama ve yayınların aksine doğaya salınan kekliklerin tümü sağlıklı ve uçabilir durumdadırlar. Doğaya salma işleminin yapılmasından kısa bir süre sonra avlanılan bahse konu kekliklerin içerisinde çok az bir miktarın diğerlerine göre daha az uçmasının sebebi ise bırakılma aşamasından önce kısa bir süre olsa da kafesler içerisinde bekletilmeleridir. Bu sebepten dolayı kekliklerin çok az bir miktarı stres kaynaklı olarak diğerlerine göre daha az uçmaktadır. Bu da bazı kesimler tarafından kamuoyuna yanlış aktarılmakla kalmayıp camia olarak da hedef gösterilmekteyiz.

 

Belirtmek isteriz ki; Keklikler yumurtadan çıktıktan kısa bir süre sonra uçurtma kümeslerine alınmaktadır.  Uçurtma kümeslerinde kanatları güçlenen ve sağlık kontrollerinden geçen keklikler doğaya güçlü ve sağlıklı bir şekilde bırakılmaktadırlar.

 

Yapılan tüm bu uygulamalar, dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanan ve bilimsel çalışmalara dayalı olan uygulamalardır.

Bunlarıda İnceleyebilirsiniz...