KKTC AVCILIK
FEDERASYONU

Reklam

760 x 90

SUÇU KENDİNİZDE ARAYINIZ

KKTC Avcılık Federasyonu’ndan Balıkçılar Birliği’ne cevap;

Geçen hafta (06.10.2011 tarihinde) KKTC Balıkçılar Birliği’nin Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı önünde gerçekleştirdiği eylemde bakanlıktan bazı taleplerde bulunulmuştur. Zıpkınla balık avlanmasının yasaklanması ve Zıpkınla yapılan anı müsabakalarının kaldırılması da KKTC Balıkçılar Birliği’nin talepleri arasında yer almıştır.

 

KKTC Avcılık Federasyonu olarak şunu belirtmek isteriz ki; camia olarak yıllardan beri yalnızca kara da değil denizlerimizde de yapılan yasadışı avcılıkla mücadele etmekteyiz. Denizlerimizde yapılan yasadışı balık avcılığının yanı sıra yapılan yanlış uygulamalarla da ilgili olarak etkin çalışmalarımıza devam etmekteyiz. İşte tam da bu noktada Balıkçılar birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, Orfoz ve Lahos balığının Zıpkın avcılığı nedeniyle tükenme noktasına geldiği iddiasını esefle kınıyoruz.

 

Sadece Orfoz ve Lahos balığı değil denizlerimizde bulunan bütün türlerin popülasyonlarındaki azalmanın en önemli sebepleri yine balıkçıların kendi yaptıkları yanlış uygulamalar ve yine kendileri tarafından yapılan mevsimsiz balık avcılığıdır.

 

Sürdürülebilir Avcılık İçin Balıkların Üremelerine Fırsat Veriniz

Sürdürülebilir avcılıkta en önemli kural, avlanılacak olan av hayvanına en az birkaç kez üreme fırsatı verilmesidir. Fakat ülkemiz balıkçıları kara ya sıfır noktasına ağ atarak ve aynı zamanda da baragadi usulüyle av yaparak yalnızca Orfoz ve Lahos değil denizimizde bulunan tüm canlıları bir kez bile üremelerine fırsat vermeden avlamaktadırlar.

 

Zıpkınla Balık Avcılığı Federasyon Müsabaka Yönetmeliği’nde belirtilen kurallar çerçevesinde balıkların üreme dönemi dışında yapılmaktadır

KKTC Avcılık Federasyonu organizesinde yılda birkaç kez düzenlenen Zıpkınla Balık Avı müsabakalarında, avlanılacak diğer türlerde olduğu gibi Orfoz ve Lahos balığı avcılığı da kurallar (yani belirli bir büyüklük ve kilo şartı ile) çerçevesinde yapılmaktadır. Müsabaka Yönetmeliğimizde geçerli balık boyları tablosunda belirtilen ölçü ve türler dışında, herhangi bir türde ve ebatta balık vurulmamaktadır.

 

Avını Seçerek Avlanıyorlar

Zıpkıncılarımız vuracakları avı görerek kurallara uygun ebat ve ağırlıkta olduğuna kanaat getirdikten sonra av yapmaktadırlar. Fakat balıkçıların böyle bir durumu yoktur. Profesyonel veya amatör balıkçıların baragadi ile avlanma ve sıfıra döktükleri ağlarlar neticesinde balıkların bir kez bile üremelerine fırsat vermeden, küçük büyük demeden bütün balıkları yakalayarak tükenmelerine sebep olmaktadırlar bu da sürdürülebilir avcılık açısından oldukca sakıncalıdır.

 

Mevcut bilimsel veriler göz önüne alınarak, balık avında kullanılan ağ gözü boylarının büyütülmesi, misina ağların kullanılmaması, karasularımızda baragadi da dahil olmak üzere kara ya sıfır ağ atılarak yapılan avcılığının yasaklanması, türlerin yaşama şansını arttırabilmek için büyük önem arz etmektedir.

 

Denizlerimizde bulunan türlerin üzerlerindeki baskının azaltılmasına kültür balığı yetiştiriciliğinin yanında orkinos ve kılıçbalığı avcılığının da ciddi bir şekilde teşvik edilmesiyle mümkün olabilir.

 

Uygulanması gerekli kurallarla birlikte ülkemiz balıkçılarının da, oluşturulacak bir fonla da desteklenmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz.

 

                                                                          

Bunlarıda İnceleyebilirsiniz...